over melanie van der veen

"Structuurmeester met een hart voor de mens."

Over Melanie

Melanie is geboren en getogen in het mooie noorden van Nederland; in de stad Groningen. Sinds 1 april 2023 is ze begonnen bij WMCO als projectmanager en coach. Bij WMCO is zij de drijvende kracht die ervoor zorgt dat projecten in goede banen lopen, de onmisbare structuurmeester. Hoe ze deze rol vervult? Dat vertelt Melanie je graag zelf. 

Projectmanager en coach

“Tijdens mijn studie heb ik veel verschillende baantjes gehad: van HR tot sales en van verkoopmedewerker tot horeca. In 2021 behaalde ik mijn diploma van HBO bedrijfskunde en kreeg een baan aangeboden als programmacoördinator bij het bedrijf waar ik ook afstudeerde (AOG).” vertelt Melanie. In deze functie kreeg ze direct veel verantwoordelijkheden. “Ik was verantwoordelijk voor het opzetten, plannen en coördineren van de leergangen die AOG verkocht. Ik was de contactpersoon voor alle docenten, locaties en deelnemers.” 

Haar harde werk werd beloond, en na 10 maanden ging Melanie aan de slag als teamcoördinator. “Naast het organiseren van projecten, mocht ik mij, samen met 3 andere collega, ook bezig gaan houden met interne vraagstukken zoals teamontwikkeling, verdeling van werkzaamheden en sollicitaties. Daarnaast startte ik toen met een post-HBO tot transformationeel coach.” Deze combinatie wakkerde een nieuw vuur aan. Na het behalen van haar diploma als transformationeel coach merkte ze al snel dat het tijd werd voor een nieuwe uitdagen. Door oud collega Renske kwam ze in contact met Andrei over zijn nieuwe plannen voor WMCO. “We gingen met elkaar in gesprek en per 1 april 2023 trad ik in dienst als projectmanager en coach bij WMCO.”


De regelstructuurneef van WMCO

Melanie’s ervaring bij haar vorige werkgever en haar opleiding als coach zorgden ervoor dat haar nieuwe functie bij WMCO perfect bij haar past. “Als projectmanager kom ik op de lijn zodra een opdracht is binnengehaald. Ik houd mij dan bezig met de processen binnen projecten, zoals het bewaken van de voortgang, het opzetten van documenten en systemen, en het inplannen afspraken. Ik ben echt dé structuurneef in het team.” Maar naast haar rol als projectmanager zet Melanie zich ook in als coach. “Ik coach medewerkers binnen bedrijven die met een praktisch vraagstuk rondlopen. Hierbij kun je denken aan dingen als: "ik ben op zoek naar discipline’, ‘ik merk dat ik tegen de samenwerking met mijn collega aanloop’ of ‘ik wil graag mijn energievreters in kaart brengen.’”

Dat Melanie veel verantwoordelijkheid draagt binnen haar functie is helemaal niet zo gek. De gedrevenheid om alles eruit te halen bij opdrachtgevers van WMCO en haar coachees is bij Melanie altijd duidelijk aanwezig. “Ik ga graag nieuwe uitdagingen aan en wil daarbij mijzelf altijd verbeteren. Ik ga voor kwaliteit en let daarbij op details. Voor mij is het belangrijk dat ik toegevoegde waarde lever aan het bedrijf, zodat het bedrijf haar visie op de beste manier kan uitdragen.” Bij WMCO staat de medewerker altijd centraal, ons doel is zorgen dat zij het beste uit zichzelf kunnen halen op de werkvloer. “Hier draag ik aan bij door te zorgen dat de projecten die we hiervoor inzetten goed lopen, maar natuurlijk ook individueel met mijn coaching.”


Inspirerende cultuurverschillen

Een duidelijke focus en doelen stellen is iets wat bij Melanie past. En dat geldt ook voor andere zaken in het leven. Als we haar vragen waar ter wereld ze nog graag een keer zou willen werken heeft ze direct haar antwoord klaar. “Japan! Dit land staat hoog op mijn bucketlist om nog naartoe te gaan vanwege de cultuur. Ik vind het fascinerend hoe zij het collectivisme uitdragen, dat mis ik hier in Nederland. Wij zijn erg individualistisch ingesteld.” 

In Zuid-Korea ontdekte Melanie deze cultuur die ze zo mooi vindt, waar respect en vertrouwen voorop staan. “In een restaurant kun je gewoon je telefoon en sleutels op tafel laten liggen en weglopen, als je na een half uur weer terug komt liggen jouw eigendommen gewoon nog keurig op tafel en is het bij niemand opgekomen om dit te stelen.” Door haar werk is Melanie ook nieuwsgierig geworden hoe deze cultuur zich vertaalt naar de werksfeer binnen bedrijven. “Ik zie voor me dat ze veel samenwerken en elkaar ondersteunen. Ik zou dat graag willen ondervinden en daar dingen uit mee willen nemen in het werkende leven hier in Nederland. Daarnaast past structuur en orde erg bij mij als persoon en, na wat ik heb gelezen, wordt daar veel waarde aan gehecht in een land zoals Japan.”

Top5 talenten

Eén van de belangrijkste tools van WMCO is de CliftonStengths assessment. Deze assessment geeft je inzicht in je sterke en minder sterke talenten, jouw unieke talent DNA. Je top 5 talenten zijn dingen die je energie geven, en waar je van nature meer aanleg voor hebt. Je ‘low 5’ zijn je minst sterke talenten, deze vragen vooral veel energie van je.

Ook Melanie heeft natuurlijk dit assessment gedaan en haar top 5 talenten staan hiernaast weergegeven. Hieronder lees je meer over hoe dit haar typeert.

Het talent 'verantwoordelijkheidsbesef' spreekt voor zich bij Melanie. In combinatie met het talent ‘hersteldrang’ zorgt dit ervoor dat zij de ultieme regelneef is bij WMCO. Melanie zorgt ervoor dat zaken goed geregeld worden. Lopen we tegen een uitdaging aan? Dan weet Melanie altijd snel een oplossing te vinden. Haar talent 'strategisch' zorgt ervoor dat Melanie dingen doordacht en vanuit de visie van WMCO doet. Haar talenten 'relatievorming' en 'individualisering' komen sterk naar voren in haar rol als coach.
Over haar talent ‘Hersteldrang’ vertelt Melanie, “Dit talent was wellicht niet verrassend maar wel confronterend. Al voordat er iets fout gaat heb ik al een back-up plan bedacht. Vaak komt het niet eens zo ver dat ik die inzet, maar ik ben altijd al van tevoren voorbereid. Hiermee garandeer ik op mijn manier kwaliteit, want ik kan snel inspringen en schakelen als er iets ‘fout’ gaat. Tegelijkertijd merk ik ook dat ik een haat-liefdeverhouding heb met dit talent. Ik wil eraan werken om dit talent iets lager te krijgen omdat hij mijn talent ‘Strategie’ in de weg zit. Ik schiet snel in de doe modus, bij mij hoef je niet bang te zijn dat er iets niet gefixt wordt. Maar soms zou even afwachten en kijken hoe het zichzelf oplost nog veel krachtiger zijn. Zowel voor mijzelf, als voor mijn omgeving.”

Ontdek jouw unieke talentenprofiel

Contact Melanie

Heb je een vraag gericht aan Melanie, laat het haar weten en stuur een email. Wees van harte welkom voor contact!

Andere WMCO members

Andrei Westerink
Founder & Organisatiestrateeg
Renske Hardholt
Chief Growth Officer
Kris Tirry
Directeur