Klantnaam

Maaike Jonker, Rinze Bos, Dorien Beijk

Jaar

2023

Webiste
Zakelijke retraite

2023 | Zakelijke retraite Alcaucín met ondernemers

Onder de Spaanse zon werken aan jezelf, je bedrijf en je toekomst, dat klinkt voor veel ondernemers als een droom. Met de retraites in Alcaucín (zuid spanje) biedt WMCO dit aan.

Verscherp je ondernemersvisie onder de Spaanse zon

In kleine groepen van maximaal 3 ondernemers neem je een week lang de tijd om onder begeleiding van Kris en Andrei te werken aan jouw vraagstuk. Maaike Jonker (Sosimone), Rinze Bos (Bos Consultants) en Dorien Beijk (Loofys) waren de eerste ondernemers die we in het Spaanse Alcaucín welkom heetten, en ze vertellen je graag over hun ervaring tijdens deze bijzondere week.

Van vraagstuk naar visie

Dorien trapt af en vertelt dat ze met een helder vraagstuk naar Spanje vertrok. “Ik liep steeds tegen hetzelfde probleem aan. Ik wist wel waar ik naartoe wilde met mijn bedrijf, maar de weg ernaartoe vond ik lastig om helder voor me te zien. Ik ging heel open naar Las Nogueras toe. Na de week hoopte ik voornamelijk dat ik een duidelijker plan zou hebben als ik weer thuis kwam.”

Voor Rinze was zijn vraagstuk minder specifiek, maar dat maakte zijn week in Spanje niet minder productief. “De retraite in Las Nogueras was voor mij heel waardevol.”, zegt Rinze “Ik kwam zonder duidelijk doel, maar keek ernaar uit om me te laten inspireren en dat is zeker gelukt.”

Waar theorie en praktijk samen komen

Aan een grote tafel natuurstenen tafel nemen de ondernemers iedere ochtend plaats. Na een korte intro over hoe de dag eruit gaat zien gaan ze echt van start. Andrei vertelt enthousiast over verschillende theorieën, begeleid door zijn eigen tekeningen op de flipover. Af en toe vult Kris Andrei aan. “Andrei heeft een geweldige theoretische basis die Kris prachtig aanvult met voorbeelden uit de praktijk. De sessies waren interactief en boden veel ruimte om individuele vragen te behandelen.”, vertelt Rinze. “Ook de input vanuit de andere cursisten zorgde hierbij voor een mooie wisselwerking.”

Dorien vond deze synergie tussen theorie en praktijk ook heel fijn. “Door de theorieën die Andrei uitlegde en praktische voorbeelden van Kris, helderde de brei in mijn hoofd steeds meer op. Kris en Andrei hebben me beide handvatten gegeven waar ik zelf weer mee verder kon. Ik zie ondernemen vaak als puzzelen. Kris en Andrei, en ook de andere cursisten, hebben me in deze week de nieuwe puzzelstukjes gegeven waardoor ik weer verder kon.”

De kennissessies brachten Rinze ook nieuwe inzichten. “Voor mij was het waardevol om na te denken over de onderbouwing van mijn keuzes, omdat die er soms maar beperkt was. Waarom neem je de ene klus wel aan en de ander niet? Hoe komt het dat al je klanten op elkaar lijken? De conclusie was dat de koers van mijn bedrijf vraaggestuurd is, en niet op basis van mijn eigen doelstellingen. Ik ben bezig met want clientèle van me vraagt, en doe af en toe iets erbij wat ik zelf interessant vind. Dat ga ik de komende tijd omdraaien.”

Afstand geeft ruimte

Ons doel tijdens de retraite is om de ondernemer uit de sleur van de thuisomgeving te halen en even écht afstand te laten nemen. Iets waar Rinze en Dorien beide positief over zijn. Zo zegt Dorien, “De ontspannen setting in Las Nogueras droeg eraan bij om echt goed uit te zoomen van mijn eigen bedrijf in Nederland. Omdat je letterlijk en figuurlijk afstand neemt zie je ineens dingen beter, die je niet meer ziet als je er met je neus bovenop zit.”

Behalve het mooie weer zijn ook de rest van de faciliteiten allemaal volledig verzorgd. Zoals Rinze het omschrijft “Een ruime kamer met eigen badkamer, hoogwaardige catering en een plaatje van een locatie. Een dag eindigt toch beter in een jacuzzi met uitzicht over het Spaanse landschap.” Dorien voegt hier nog aan toe, “Het voelde als een warm bad omdat we ons echt alleen hoefden te focussen op de sessies. De rest was geweldig geregeld! Met de zon aan de hemel en de vogels om je heen kom je in de rust die je nodig hebt als je vooruit wilt kijken.”

De tijd in Las Nogueras zou ik aanbevelen aan ondernemers die vooral zin hebben in groei, in alle vormen die er zijn.

Ambitie, impact en groei

Of Rinze en Dorien de retraite zouden aanbevelen aan anderen? “Zeker weten!”, zeggen ze allebei. “De tijd in Las Nogueras zou ik aanbevelen aan ondernemers die vooral zin hebben in groei, in alle vormen die er zijn. Groei in ambitie, groei in impact en daarmee groei in jezelf als ondernemer.”, vult Dorien nog aan.

Rinze sluit af met zijn mooie aanbeveling, “De retraite in las nogueras is de leukste en meest waardevolle aftrekpost die je ooit gaat boeken. Ik kan het van harte aanbevelen aan de DGA die de koers wil heroverwegen. De meeste adviseurs vertellen je hoe het harder en sneller kan. In Las Nogueras ga je te raden of de huidige koers de juiste is. ‘Als je niet weet naar welke haven je vaart is elke wind ongunstig' ”

Benieuwd naar de volgende data van Las Nogueras retraites en of er nog plekken beschikbaar zijn? Bekijk ze hier.

...