Blog & Podcast: Meedogenloos en ABC Techniek

Iedereen kan het beste zijn in wat je ook doet. Ligt dit boek boek dan écht ten grondslag aan het succes van PSV dit seizoen? Andrei Westerink zijn nieuwsgierigheid werd gewerkt en hij ging lezen. Hij deelt in deze blog zijn leeservaring en ongepolijste mening en leeservaring. Bovendien deelt hij aanvullende theorieën met je.

Lees meer

Het is januari 2024 en PSV staat ongeslagen bovenaan in de eredivisie. Eén van de sterspelers van PSV heeft het in een interview met een journalist over een boek dat de selectie, aan het begin van het seizoen van de trainer, ter inspiratie heeft gekregen. Je raadt het al: het boek ‘meedogenloos.’ Van Tim S. Grover.

Het PSV van trainer Peter Bosz beleeft een fenomenaal seizoen en ook in de Champions League doen ze het uitstekend. Uiteindelijk worden ze in de achtste finale verslagen door de latere finalist Borussia Dortmund. Het duurde tot 30 maart 2024 dat PSV zijn eerste en enige nederlaag leed in de Eredivisie. In mei vlak voor de kampioenswedstrijd kwam het boek in een interview met één van de spelers weer ter sprake. Zou het nou werkelijk zo zijn dat dit boek mede geleid heeft tot het grote succes van PSV dit seizoen? Had de selectie van Ajax, dat zelfs nog even op de laatste plaats heeft gestaan, wellicht er goed aan gedaan dit boek ook te lezen?

 

“Meedogenloos gaat over nooit tevreden zijn, altijd voor het beste gaan, en dan nóg beter worden. Over het zoeken en vinden van de versnelling die je weer een stapje hoger brengt, ook al bestaat dat stapje hoger nog niet.” Aldus Tim Grover in de inleiding van het boek. Tim Grover heeft faam gemaakt als succesvolle personal trainer van topatleten zoals Michael Jordan en Kobe Bryant. Zijn boek Meedogenloos onthult wat er volgens Grover nodig is om mentaal en fysiek dominant te worden en laat zien dat je meedogenloos moet zijn om te bereiken wat je wilt.

 

Grover doet dat aan de hand van een theorie waarbij hij een driedeling maakt tussen Coolers, Closers en Cleaners. Volgens Grover is deze indeling van toepassing op elke groep individuen sport, vriendenkring, werk of familie.

De Cleaner is uiteindelijk meedogenloos en het meest succesvol. De cooler het minst en daartussen in zit de closer. Verder geeft Grover aan dat een cleaner dertien eigenschappen bezit en beschrijft deze dertien in zijn boek. Daarbij kiest Grover er voor deze niet te nummeren, omdat ze volgens hem allemaal even belangrijk zijn. Hij wil geen hiërarchie creëren tussen de dertien eigenschappen. Leuk bedacht, maar dat maakt het lezen en teruglezen wel wat onhandig dus ik heb ze voor mezelf toch maar even stiekem genummerd. Misschien moet ik Grover er op wijzen dat het niet nummeren wellicht leidt tot het Songfestival effect. Het laatst liedje - of in dit geval de laatste eigenschap -blijft het meest hangen.

 

"Eigenlijk is Meedogenloos geen boek, maar een hele lange pep talk monoloog"

Maar is Meedogenloos een goed boek? Is opvolgen van de theorievan Grover garantie tot succes? Laat ik beginnen met dat Meedogenloos vanuit wetenschappelijk perspectief geen goed boek is. Eigenlijk is het ook geen boek, maar een hele lange pep talk monoloog. Grover onderbouwt zijn theorie niet of nauwelijks en gebruikt gedurende het boek steeds dezelfde personages als voorbeeld. In de wetenschap noemen we dat gekscherend ‘cherry picking.’ Je kiest een paar kersen uit en daar baseer je dan je hele theorie op.

Is het inspirerend om te lezen? Ja, tijdens het lezen ervaarde ik aan de ene kant dat ik op bepaalde vlakken bijvoorbeeld in mijn werk of als vader echt een cleaner ben of wil zijn. Maar ook confronterend als je merkt dat je soms toch ook die cooler of die closer bent.

Als vader ben ik een echte cleaner als het gaat om de ontwikkeling van mijn vier dochters en het meedogenloze daarvan ervaart de school. Er zijn maar weinig ouders die zich bij de directeur moesten melden, omdat ze te uitgesproken en volgens de school af en toe te veeleisend naar docenten zijn. Maar wie de verantwoording over de ontwikkeling van mijn kinderen krijgt, die zal zijn uiterste best moeten doen of anders komt de meedogenloze cleaner langs.

Als voetballer daarentegen ben ik zeker niet de cleaner in ons team. Als we dan net met 1-2 hebben verloren en ik in de kleedkamer vrolijk zeg: “het is maar een spelletje” dan word ik door de cleaners van het team bekogeld met scheenbeschermers en schoenen. Een mooi moment was toen ik het boek Meedogenloos net uit had. Ik zat nog vol met de inspiratie van de pep talk van Grover en ik speelde die zaterdag volgens mijn teamgenoten de wedstrijd van mijn leven. Ze waren oprecht verbaasd. En dat op mijn 52e. Die wedstrijd speelde ik met de mindset van een cleaner. Maar wat mij betreft eenmalig, wantik ging helemaal naar de tering, zat onder de blauwe plekken en ik heb nog dagen overal pijn gehad.

 

Grover gebruikt de cleaner als sportmetafoor, maar geeft dus ook duidelijk aan dat het principe overal op van toepassing is. Zelf heb ik de metafoor van de cleaner vertaald als iemand die voor het maximale gaat en veeleisend is voor zichzelf en voor zijn omgeving. De cleaner weet wat hij moet doen en handelt er ook naar. Het eindresultaat is voor de cleaner heilig en daar doet hij alles voor.

De verdeling die Grover maakt tussen coolers, closers en cleaners is misschien wel het meest interessant aan zijn verhaal. Eigenlijk verdeelt hij mensen in drie groepen en dat lijkt erg sterk op de A, B, C theorie. Deze theorie heb ik voor het eerst geleerd toen ik in India was. En wellicht is het dan ook geen toeval dat Grover in India is geboren..

 

Van coolers, closers en cleaners naar de A, B, C, theorie

De A, B, C theorie is eigenlijk een hele eenvoudige theorie dat mensen in drie groepen verdeelt. Je hebt A-tjes, B-tjes en C-tjes. Bij A-tjes lukt vrijwel alles, ze hebben succes en als ze ergens hun zinnen op zetten dan slagen ze. Tegenslag is voor een A-tjes een drive om juist door te zetten. Als iets niet goed gaat dan nemen ze de verantwoordelijkheid of zoeken de schuld bij zichzelf om het vervolgens zo snel mogelijk op te lossen. A-tjes hebben hun leven goed op orde het noodlot uiteraard daargelaten.

B-tjes hebben ook succes en slagen ook wel, maar het lukt af en toe ook niet en soms zit het tegen. Ze ervaren meer tegenslag en geven eerder op dan A-tjes. B-tjes nemen niet altijd de verantwoordelijkheid of zoeken niet altijd de schuld bij zichzelf en lossen daardoor niet alles zo snel mogelijk op. B-tjes hebben hun leven redelijk goed op orde.

C-tjes daarentegen hebben altijd pech en veel dingen lukken niet en vaak ligt dat aan een ander, omstandigheden of aan de maatschappij. C-tjes hebben hun leven niet goed op orde en dat komt in de beleving van een C-tjes vooral door omstandigheden en anderen.

Nu zou je denken dat deze theorie je vertelt hoe je een A-tjes kunt zijn. Dat is helaas niet het geval. De theorie beweert namelijk dat je niet zelf bepaalt of je een A, B of C-tje bent, maar dat jouw omgeving en omstandigheden dat voor jou bepalen. Wie in een C omgeving leeft en met C-tjes omgaat, zal uiteindelijk een C worden of blijven. Wil je een A-tje zijn of worden dan zul je er voor moeten zorgen dat je met A-mensen omgaat en dat je jein een A-omgeving begeeft.

 

Het voorbeeld dat hierbij hoort is die van een Indiase jongen die geboren wordt in de armste kaste van India. Alles zit hem tegen en hij leeft in een C-omgeving volgens de theorie is of wordt hij dan vanzelf een C-tje. Vervolgens krijgt deze jongen de kans via een ontwikkelingsprogramma om naar een goede school te gaan met de juiste begeleiding en daar blijkt deze jongen een uitstekende leerling te zijn met als gevolg dat hij wordt toegelaten aan een van de beste universiteiten van India. Daar, in een A-omgeving ontwikkelt, hij zich tot een A-tje en studeert cum laude af. Helaas wordt hij tijdens zijn studie verliefd op een meisje dat minder ambitieus is. Misschien ken je het wel met opmerkingen als: “ben je nu alweer aan het werk? Moet dat nou wel? Etc.” Om het verhaal rond te maken wordt uiteindelijk deze jongen een B-tje.

 

Wil je dus slagen in het leven of succesvol zijn, dan moet je je vooral laten omringen door a-tjes en een a-omgeving opzoeken en dat sluit denk ik ook aan bij de cleaner theorie van Grover.

Nu kan het zijn dat het gevoel je bekruipt dat dit wel een wat harde theorie is en dat is denk ik ook zo. Maar kijk maar eens in de praktijk. Waar presteer je beter in een team met excellente spelers of collega’s of in een team of werkplek waar iedereen maar wat doet?

Conclusie

Mijn conclusie is dus dat Grover in zijn theorie de impact van omgeving onderschat ten opzichte van de inspanning van de cleaner. Het feit dat Michael Jordan met zijn talent naar de University of North Carolina kon en in een omgeving terecht kwam met allemaal hoog opgeleide mensen en goeie spelers, heeft denk ik de grootste impact gehad op zijn succes daarna pas zijn cleaner eigenschappen.

De kritiek die ik op Grover zijn theorie heb en op veel ‘selfmade guru’s’ is dat de wereld niet zo deterministisch is als zij het voordoen komen. Roepen dat iedereen alles kan als je maar de juiste mindset hebt en de juiste dingen doet is op z’n Amerikaans ‘b*shit’. De omstandigheden en de omgeving waarin je je bevindt hebben de grootste impact op je succes. Succes is grotendeels gebaseerd op toeval en geluk. Al kun je dat uiteraard vanuit houding en gedrag zeker positief beïnvloeden.

Zoals Bill Gates ooit zei: “Als ik tien jaar later was geboren dan was ik nu niet de succesvolle oprichter van Microsoft geweest en waarschijnlijk een hele goeie programmeur geworden. TPO - te right Time, Place and Occasion waren zijn ‘keys to success' en deze gedachten hebben hem altijd nederig gehouden.